Alle valper er søte

.

Hva er en seriøs oppdretter ?

Dulcamara's Tiger-Lilly som valp

 

Det er ikke lett å velge hvor man skal kjøpe sitt lille familiemedlem.  Populære oppdrettere får mange forespørsler om valper og besøk.  For å få logistikken til å gå opp, kan man ikke regne med å besøke oppdretter når som helst, da det for de fleste oppdrettere er en hobby ved siden av jobb og andre aktiviteter.

 

Når det gjelder helse, kan alle resultater fra øyelysing, kneledds undersøkelser (Patella us), HD m.m. avleses i NKK Dogweb, slik at alle resultater er transparente.  Du trenger ikke være medlem av NKK for å lese helseresultater i NKK Dogweb, det er åpent for alle.  

Hvis oppdretteren av en eller annen grunn velger å ikke jobbe transparent, bør du be om å få se aktuelle helseattester for rasen, slik at du vet at helsetester faktisk er utført og ikke et salgstricks.

 

I NKK Dogweb vil du også kunne se hvor ofte og hvor mange kull/valper foreldredyrene har hatt i Norge.  Mange hannhunder og noen tisper vil også ha kull eller brukes i avl i utlandet, det vil du ikke se i NKK Dogweb, men du kan finne det i skandinaviske databaser til f.eks. svensk kennel klubb eller dansk og finsk.  Det forutsetter at hunden er brukt i avl i et Skandinavisk land.   Det kan gi deg en pekepinn på hvordan oppdretteren driver sitt oppdrett.  Er det mange kull på tispen?  Er hannhunden en "matador" Husk de etiske retningslinjene til NKK, sier maks 5 kull - selv har jeg aldri hatt det på en tispe, da en vet hva tispen gir og evt. nye avlshunder som bringer neste generasjon, kan tas ut lenge før det.  En tispe skal heller ikke være en fødemaskin, hundelivet skal etter min oppfatning inneholde mye mer enn valpefødsler.  Du kan også lese om "matador" avl i NKK's etiske retningslinjer.

 

Du må også være sikker på at valpene blir registrert i Norsk Kennel Klubb.  De fleste oppdrettere forhåndsregistrerer kullet i NKK og da vil du finne valpens reg.nr.i NKK.  Dette er en garanti for at du kjøper en renraset hund.  Alt annet er en blandingshund. 

 

Blandingshunder,- her er det ikke krav om helsetester, etiske retningslinjer for avl og oppdrett osv.  Ofte påstås det at blandinger er friskere, men det er en myte.  Rasehunder er helsetestet i generasjoner og oppdrettes til FCI-rasestandard, dvs, du vet hvilken rase du får og hva som kan forventes.   Det vet du ikke med en blandingshund, de er oppdrettet med et mål og det er penger.  De  kjenner sannsynlig ikke forfedrene i generasjoner og helsetester, temperament ja hva er det??  Du vet heller ikke hvilke forhold valpene og tispen lever under.  Er det valper som er smuglet til Norge? Det vet du ikke, selv de mest veltalende og hyggelige personer kan vise seg å egentlig bare være opptatt av penger. Er du en dyreglad person, så ikke støtt opp om misbruk av disse stakkars dyrene, som kynisk brukes for inntjening til selgeren. Dette er useriøst,-  styr unna og velg deg en renraset hund oppdrettet under gode og hundevennlige forhold av hundefolk.

 

Kjøp heller ikke fra oppdrettere som bare snakker negativt om andre oppdrettere og deres hunder, det "lukter" trøbbel.  

En seriøs oppdretter er lidenskapelig opptatt av rasen og sine hunder og ønsker de beste hundehjem for sine valper.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Kennel Dulcamara