30. des, 2018

Hvilken shampoo bruker du?

Etter mange år med pelsstell av Puddel og Bichon Frisé er det mange som spør meg om akkurat det.  Og min erfaring er at jeg alltid ser an og vurderer pelsen og velger shampoo etter det.  Det betyr at jeg ikke bruker kun en type eller et merke, jeg alternerer alt etter behovet.  Generelt trenger alle pelser/utstillingspelser tilførsel av fuktighet og fett/olje.   Det siste skal man være litt forsiktig med til Bichon Frisé, slik at man ikke bruker et produkt som tilfører den hvite pelsen et gulskjær, for det er jo ikke ønskelig.

Noen produkter bruker jeg kun mellom utstillingene og andre bruker jeg kun til utstilling.  All shampoo og evt. balsam blir alltid fortynnet, jeg bruker aldri konsentrat av noe produkt.  Pelsen skal også ved børsting og bruk av karde, alltid fuktes, slik at pelsen ikke brekker, noe som er viktig mht. utstillingspels av Bichon og Puddel.

Jeg synes også at de produktene som kan funke til Bichon Frisé ikke nødvendigvis funker for Puddel.  Pelsstrukturen er forskjellig og Puddel i utstillingspels har jo også en mye større pels enn Bichon, noe som kan kreve en annen type produkter, enn det som passer Bichon.

Shampoo er likevel ikke det eneste svaret for god pels.  Vitmaminer og mineraler gjennom fullverdig hundefor og evt. noe vitamin tilskudd er basis for en konkurranse- og familiehund  Kjøper du maten til din 4-beinte venn på matbutikken, kan du like gjerne be hunden din gå ut og trekke luft. Foret er ikke i nærheten av å være fullverdig.  Du vil etter slik foring få en tynn hund med dårlig og matt pels.  "Det blir ikke gull av gråstein", så foring med et kvalitetsfor er et must.

Så gjelder det å følge med på nye produkter, det meste kan virke, men er det godt nok?  Det må prøves ut og jeg er alltid på "jakt" etter gode produkter:)  En blir aldri utlært, det kommer alltid nye gode produkter og mindre gode, så det gjelder å være nysgjerrig og følge med...