Om Bichon Frisé

Vennlig, blid og hengiven

Noe mer elskelig og vennlig hunderase enn Bichon Frisé skal du lete etter. Bichon Frisé er en klok, liten hund som er glad i sin familie. Den elsker å være med og trives ikke hvis den blir overlatt til seg selv det meste av dagen. Bichon's er lettlært og trives godt med utfordringer innen agility. Den er heller ikke fremmed for små triks som "sitte bamse", "spille død" osv. , men det må fra hundens synspunkt lønne seg og den er ikke vanskelig å bestikke.

I FCI er rasen plassert i gruppe 9 som selskapshund. Etter vår oppfatning er Bichon Frise en robust selskapshund, både fysisk og psykisk. Den blir med på turer i byen, like gjerne som skog og fjell. Den er nysgjerrig og søkende på de utfordringer den møter, en trygg liten hund. Den har et trivelig temperament og trives godt med barn. Ingen hunder er imidlertid født direkte barnevennlig, så et vellykket barn/hund forhold forutsetter at de voksne har regien og klare grenser for både 2- og 4 beinte. En Bichon Frisé varsler når det kommer besøk eller noe uventet skjer, vanligvis er den ingen bjeffehund. God oppdragelse kommer også godt med for små Bichon's.

Litt historikk

Det finnes flere raser i Bichon familien med ulikt temperament og utseende. Bichon Frisé, tidligere kaldt Bichon Tenerife, stammer som de andre Bichon rasene fra Barbet hunden. En middels stor vannspaniel fra Middelhavs-området. Bichon rasene ble avlet frem som mindre varianter, velegnet for selskap. Bichon er en forkortelse for Barbichon, som betyr liten Barbet. Det er ifølge FCI, Frankrike/Belgia som regnes som rasens hjemland.

Til Norge kom de første Bichon Frisé fra England i 1977, via familien Robinson. Det var Leijazulip Danielle og Leijazulip Philippe. Danielle og Philippe ble paret og banet veien for rasen i Norge. De fikk blant annet datteren Perito White Mystic som ble paret med Tresilva Don Azur. Disse fikk to avkom, Ch Sankt Obri Snøhvit og Ch Sankt Obri Chivas. Dette var rasens start i Norge. To hunder som har vært med å prege rasen fram til slik den er i dag

er Ch Kynismar Bugsy Malone og Ch Sergant Pepper From Ligray. Begge hundene var besteforeldre til vår første Bichon Frisé, SARAH og MIRA (nålevende) blir også etterkommer av disse.

Pelsstell og helse

Bichon Frisé røyter ikke og må jevnlig bades og klippes. Skal hunden delta på utstilling krever det ukentlig pelsstell. Skal den være en familiehund bør hunden bades hver 2. uke og klippes hver 2. mnd.

Bichon Frisé er en rase som kan være allergivennlig. Det er imidlertid individuelt hvilke allergener allergikere reagerer på og før man anskaffer en Bichon Frisé bør det utprøves ved lånt hund.

Pga. pelsen til Bichon Frisé er dette en rase som krever noe utstyr for pelsstell. En god børste med stålpigger (ikke for hard), en bretannet stålkam og en karde (heller ikke den for hard) må alle Bichon Frisé eiere ha. Det er også utrolig viktig å føne hunden helt tørr etter bad og strekke ut pelsen med karden. Krøllet pels tover lettere, enn utbørstet rett pels. En blåse, beregnet for å tørke hundepels letter jobben betraktelig. En god saks beregnet for klipp av pels og en klippemaskin, kommer også godt med. En nedklippet hund i "sportssveis" letter pelsstellet betraktelig og er overkommelig for de fleste. Etter erfaring med forskjellige pelsraser, er det bare lekkert med en hund som ikke røyter.

Bichon Frisé regnes som en sunn og frisk rase og kan bli fra ca 12 - 15 år gamle. Alle hunder som brukes i avl skal øyelyses og kneleddsundersøkes. Som ved alt hundehold trives også Bichon Frisé med kvalitetsfor og for denne rasen er det kornfrie alternativet det beste. Rasen kan være disponert for forallergi, det er derfor viktig hva slags mat den får.

Bichon Frisé oppdrettes etter FCI rasestandard og registreres i NKK.